Vuosi 2018 , tuloksia ja uutisia Year 2018 Results and News

 

HYVIÄ UUTISIA 2018:

Lasten synteettinen ääni suomeksi! Ja ääntä voi muokata huudoksi tai kuiskaukseksi! 

Lasten äänet ovat aiemmin puuttuneet kokonaan suomenkielisestä puhesynteesistä. Oululainen yritys  Code Q teki viimeistelytyötä keväällä 2018 ja toi tarjolle yleiskäyttöisen lapsen äänen. Saman yrityksen kautta suomen kielen taivuttimen toimintaan saatiin parannusta 2016.

Tapio Koivuniemi 13.4.2018 : Olimme alkuviikosta Kajon (Kajo Apuvälineet)  kommunikaatio-koulutuksessa kertomassa DialoQ Taivuttimesta sekä lapsen puhesynteesistä. Tapahtumassa kerroin osallistujille myös muodostetun lauseen muokkausmahdollisuudesta. 
Eli lapsi kun muodostaa lauseen kuvakkeista – niin valitsemalla ääntä kuvaavan symbolin esim. ’huuda’ tai ’kuiskaa’ voi puhesynteesiä ja muodostettua lausetta muokata tilanteeseen sopivaksi. 
Esittelyvideo:

 https://www.youtube.com/watch?v=UGxwYgc7ot4

MY OWN VOICE

Acapelan My Own Voice -ohjelmaa testattiin alkukeväästä, ääninäyttelijä antoi äänen suomalaiselle englantia arjessaan käyttävälle henkilölle. Suomen kielellä ei toistaiseksi vastaavaa mahdollisuutta vielä ole.

PUHUVA KATSE-dokumentti

Puhuva katse-kommunikoinnista kertovan dokumentin ensiesitys oli YLE  TV1 su 18.3. 2018, klo 14.30-15.00.
Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa 18.3.2021 asti:
https://areena.yle.fi/1-4294699

Kati van der Hoeven, dokumentissa Puhuva katse, 2018. Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

Mitä katseen avulla voi kertoa ja tehdä? Entä millaista on, kun toiset ihmiset ovat sinulle myös kädet ja jalat? ”Puhuva katse” on sukellus Katin maailmaan, toiseuteen ja lopulta samankaltaisuuteen.

Päähenkilö on Kati van der Hoeven. Hän on mukana myös  Cogain -hankkeessa (Communication by Gaze Interaction). Dokumentissa esiintyy myös Sisulle ääni-hankkeeseen osallistuneita asiantuntijoita. Katin sanoin ”kommunikointi muuttaa kaiken”.

 

KIRJAUUTISIA

Kati van der Hoeven Lepistö on yksi tämän hankkeen avainhenkilöistä. Katilta on tulossa omaelämänkerta ”Opi elämään veden alla”.  Kati kertoo tarinansa kirjailija Sarah Tunille, toivoen, että lukijat ympäri maailmaa jakavat hänen rakkautensa elämään ja naurun lahjan, tietäen, että mitään ei voida voittaa ilman rakkautta, kärsivällisyyttä, sitkeyttä ja toivoa. 

 

MIKÄ ON SISULLE ÄÄNI-HANKE?

 

Hanke alkoi lapsen puhesynteesistä 2014. Miten oli mahdollista, että pieni lapsi puhui aikuisen miehen äänellä? lapsille ollut tarjolla lasten ääntä ja suomen kielen taivutin alkoi olla jo vanha kuvien avulla lauseiden muodostamiseen. Tunteiden ilmaiseminen tai huomion saaminen monotonisella puhesynteesillä oli hankalaa.

Lyhyen esittelyvideon avulla kutsuttiin asiantuntijoita mukaan hankkeeseen. Eri alojen edustajia toimi vuorollaan tapaamisten isäntinä. Tapaamisissa on eri alan toimijoiden ja käyttäjien asiantuntemuksella keskusteltu miten puhesynteesi voisi toimia entistäkin paremmin. Näillä sivuilla on asiantuntijoiden näkemyksiä, osin  suomeksi ja osin englanniksi.

Puhesynteesi ei ole vain ääni, se on keino olla olemassa. Puheen korvaamiseen synteesillä tarvitaan ohjelmakokonaisuus, laitteet ja tukipalvelut sekä vuorovaikutusta käyttäjien kanssa. Kaiken  tulee toimia ja soveltua kullekin käyttäjälle. Tutkijat, yritykset ja kunnalliset toimijat mahdollistavat sen, että näin voi tapahtua.
Puhekyvyn puutetta korvataan monin eri tavoin, jo silmän liikkeet riittävät. Apua jää silti saamatta ja kommunikoinnin apukeinoja ei tunneta.

Käyttäjien palaute ja yhteistyö on arvokasta tutkijoille ja yrityksille. Käyttäjien palautteesta sai myös tämä hanke alkunsa.
Marraskuun tapaamisessa Iris-keskuksessa koko hankkeen tarkoitus tiivistyi,  kun  Elina Ino  kertoi  puhesynteesin ja apuvälineen olevan ”koko elämä!”.

 

Hanke on tapahtunut pro bono.
Linkit-sivuille on koottu mm. tähän hankkeeseen osallistuneiden ja heidän suosittelemien tahojen linkkejä

 

One of the moving moments after our last meeting in March was, when Elina Ino told us Tobii voice system device is her whole life. 

VOICE OPTIONS FOR CHILDREN by Code Q 

Finnish voice system has lacked voice options for the children, but soon those days are over. The company Code Q from Oulu, Finland made the voice options for children. Children can choose, if they like to sound more like a child or an adult…and also, if they need to whisper or shout!

MY OWN VOICE

Susanne Magnusson from Acapela joined our last meeting in March. A personal English My Own Voice – synthetic voice  is now made for one user in this project. She uses English everyday. 

PUHUVA KATSE/ EYES CAN TELL IS ON (Finnish) TV

Premiere YLE  TV1  18.3. 2018, klo 14.30-15.00 and  on YLE Areena till March 2021.

BOOK

Kati van der Hoeven Lepistö is one of the key members in this project.
Kati tells her story to author Sarah Tun, in the hope that readers around the world will share in her love of life and her gift of laughter, knowing that nothing cannot be overcome with heart, patience, perseverance and hope.
Living Underwater  – A heroic tale of overcoming despair against all odds, is the soon-to-be released autobiography.