Kevät 2018 , tuloksia ja uutisia Spring 2018 Results and News

Viime tapaamisessa marraskuussa 2017 koko hankkeen tarkoitus tiivistyi paluumatkallamme,  kun  Elina Ino  kertoi  puhesynteesin ja apuvälineen olevan koko elämä!
Tapaaminen oli taas kerran antoisa. Lämmin kiitos Jukalle isäntänä toimimisesta ja Iiris -keskukselle tilan tarjoamisesta.
Tapaamisissa on eri alojen ja käyttäjien asiantuntemuksella keskusteltu miten puhesynteesi voisi toimia entistäkin paremmin. Koko hanke sai alkunsa siitä, kun lapsille ei ollut tarjolla lasten ääntä ja suomen kielen taivutin alkoi olla jo vanha kuvien avulla lauseiden muodostamiseen.
Tunteiden tai huomion saaminen monotonisella puhesynteesillä on myös ollut käyttäjille hankalaa.
Tutkimus tukee ja eri alojen yritykset saavat apuvälineet toimimaan käytännössä ja mikä tärkeintä, he kysyvät käyttäjiltä jatkuvasti palautetta.

Paljon on tapahtunut sitten marraskuun ja  kevät 2018 näyttää olevan hyviä uutisia täynnä:

LASTEN SYNTEETTISET ÄÄNET OVAT TULOSSA  SUOMEKSI….OVAT SUOMEKSI ! JA ÄÄNTÄ VOI MUOKATA HUUDOKSI TAI KUISKAUKSEKSI!

Lasten äänet ovat puuttuneet kokonaan suomenkielisestä puhesynteesistä. Oululainen yritys  Code Q tekee parhaillaan viimeistelytyötä ja lapsille saadaan kevään kuluessa yleiskäyttöiset tytön ja pojan äänet. Saman yrityksen kautta suomen kielen taivuttimen toimintaan saatiin parannusta 2016.

Tapio Koivuniemi 13.4.2018 : Olimme alkuviikosta Kajon (Kajo Apuvälineet)  kommunikaatio-koulutuksessa kertomassa DialoQ Taivuttimesta sekä lapsen puhesynteesistä. Tapahtumassa kerroin osallistujille myös muodostetun lauseen muokkausmahdollisuudesta. 
Eli lapsi kun muodostaa lauseen kuvakkeista – niin valitsemalla ääntä kuvaavan symbolin esim. ’huuda’ tai ’kuiskaa’ voi puhesynteesiä ja muodostettua lausetta muokata tilanteeseen sopivaksi. 
Esittelyvideo:

 https://www.youtube.com/watch?v=UGxwYgc7ot4

MY OWN VOICE

Acapelan My Own Voice -ohjelmaa testataan alkukeväästä, ääninäyttelijä antaa äänen suomalaiselle englantia paljon arjessaan käyttävälle henkilölle. Suomen kielellä ei vastaavaa mahdollisuutta toistaiseksi ole.

PUHUVA KATSE-dokumentti

Puhuva katse dokumentin ensiesitys oli YLE  TV1 su 18.3. 2018, klo 14.30-15.00.
Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa 18.3.2021 asti:
https://areena.yle.fi/1-4294699

Kati van der Hoeven, dokumentissa Puhuva katse.

Mitä katseen avulla voi kertoa ja tehdä? Entä millaista on, kun toiset ihmiset ovat sinulle myös kädet ja jalat? ”Puhuva katse” on sukellus Katin maailmaan, toiseuteen ja lopulta samankaltaisuuteen.

Päähenkilö on Kati van der Hoeven. Hän on mukana Cogain -hankkeessa. Mukana on myös Sisulle ääni-hankkeeseen osallistuneita asiantuntijoita ja kuvaa tapaamisista. Katin sanoin …kommunikointi muuttaa kaiken.

 

KIRJAUUTISIA

Kati van der Hoeven Lepistö on yksi tämän hankkeen avainhenkilöistä. Katilta on tulossa omaelämänkerta ”Opi elämään veden alla”.  Kati kertoo tarinansa kirjailija Sarah Tunille, toivoen, että lukijat ympäri maailmaa jakavat hänen rakkautensa elämään ja naurun lahjan, tietäen, että mitään ei voida voittaa ilman rakkautta, kärsivällisyyttä, sitkeyttä ja toivoa. 

 

MIKÄ ON SISULLE ÄÄNI-HANKE?

Hanke alkoi lapsen puhesynteesistä 2014. Miten oli mahdollista, että pieni lapsi puhui synteesillä aikuisen miehen äänellä? Lyhyen esittelyvideon avulla kutsuttiin asiantuntijoita mukaan hankkeeseen. Eri alan toimijat olivat vuorollaan tapaamisten isäntinä. Tapaamisissa on pidetty esityksiä ja käsitelty mitä asioita tulisi parantaa tai tehdä paremmin, opittu toisiltamme.  Näillä sivuilla on asiantuntijoiden näkemyksiä osin  suomeksi ja osin englanniksi.
Puhesynteesi ei ole vain ääni, se on keino olla olemassa. Puheen korvaamiseen synteesillä tarvitaan ohjelmakokonaisuus, laitteet ja tukipalvelut. Kaiken  tulee toimia ja soveltua kullekin käyttäjälle. Tutkijat, yritykset ja liitot mahdollistavat, että näin voi tapahtua.
Puhekyvyn puutetta korvataan monin eri tavoin, jo silmän liikkeet riittävät. Apua jää silti saamatta ja kommunikoinnin apukeinoja ei tunneta. 

Hanke on tapahtunut pro bono.
Linkit-sivuille on koottu mm. tähän hankkeeseen osallistuneiden ja heidän suosittelemien tahojen linkkejä.

 

One of the moving moments after our last meeting in March was, when Elina Ino told us Tobii voice system device is her whole life. 

VOICE OPTIONS FOR CHILDREN by Code Q 

Finnish voice system has lacked voice options for the children, but soon those days are over. The company Code Q from Oulu, Finland does the voice options for children and children can choose, if they like to sound more like a child or an adult…and also, if they need to whisper or shout!

MY OWN VOICE

Susanne Magnusson from Acapela joined our last meeting in March. A personal English My Own Voice – synthetic voice  is now made for one user in this project with help of a voice actor. 

PUHUVA KATSE/ EYES CAN TELL IS ON (Finnish) TV

Premiere YLE  TV1  18.3. 2018, klo 14.30-15.00 and  on YLE Areena till March 2021.

BOOK

Kati van der Hoeven Lepistö is one of the key members in this project.
Kati tells her story to author Sarah Tun, in the hope that readers around the world will share in her love of life and her gift of laughter, knowing that nothing cannot be overcome with heart, patience, perseverance and hope.
Living Underwater  – A heroic tale of overcoming despair against all odds, is the soon-to-be released autobiography. 

 

 

 

 

Mainokset